ଏମ.ଏ.ପି. (12:61:0)
ନାଇଟ୍ରୋଜେନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପରିମାଣ ସହିତ ଉଚ୍ଚ ଫସଫେଟ୍ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଏହା ଏକ ଜଳ-ଦ୍ରବଣୀୟ ସାର ଅଟେ। ଏହା ସହଜରେ ପାଣିରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ ଏବଂ ଡ୍ରପ୍ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ସାରର ଫୋଲିୟର୍ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ । ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ସାର (ଡବ୍ଲୁଏସଏଫ) ଫର୍ଟିଜେସନକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି * ସାର ପ୍ରୟୋଗର ଏକ ପଦ୍ଧତି ଯେଉଁଥିରେ ଡ୍ରପ୍ ସିଷ୍ଟମ ଦ୍ୱାରା ଜଳସେଚନ ଜଳ ମଧ୍ୟରେ ସାର ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ।
ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ
- ଶସ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ସହାୟକ
- ଅଧିକ ସବୁଜ ଉତ୍ପାଦନରେ ସହାୟକ
- ନୂତନ ଶସ୍ୟ ବ୍ରାଞ୍ଚିଂରେ ସହାୟକ
- ଅଧିକ ହାରର ଅଙ୍କୁରଣ ଲାଭ କରିବାରେ ସହାୟକ
- ମୂଳ, ନୂତନ କୋଷ, ବିହନ ଓ ଫଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସହାୟକ
- ଶସ୍ୟର ସଠିକ୍ ସମୟରେ ପାଚିବାରେ ସହାୟକ
ଏମ.ଏ.ପି. ର କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବେ (12:61:0)
ଫସଲ ଚକ୍ରର ଅନୁପାତ ଏବଂ ସମୟକୁ ବିଚାର କରି ସାର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ସାର ଫସଲର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଫୁଲ ଫୁଟିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହାକୁ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ପ୍ରଣାଳୀ, ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ସ୍ପ୍ରେ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ମୂଳ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
ମୂଳ ଚିକିତ୍ସା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ 10 ଗ୍ରାମ ସାର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ |
ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସାରର ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିବା ମାତ୍ରା ପ୍ରାୟ 1.5 ରୁ 2 ଗ୍ରାମ ଏନପିକେ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଫସଲ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକାର ପ୍ରକାରକୁ ବିଚାର କରି ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ ମିଶ୍ରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ଲିଫି ସ୍ପ୍ରେ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସାର ପ୍ରୟୋଗ କରିବା ସମୟରେ ମୋନୋ ଆମୋନିୟମ୍ ଫସଫେଟ୍ (12- 61-0) ଫସଲ ବୁଣିବାର 30-40 ଦିନ ପରେ ଫୁଲ ଫୁଟିବା ପୂର୍ବରୁ 0.5-1.0% ଅନୁପାତରେ 2-3 ଥର ବ୍ୟବଧାନରେ 2-3 ଥର 10-15 ଦିନ ବ୍ୟବଧାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବା ଉଚିତ୍ ।